Wydarzenia 10 Feb 2020 | Redaktor
Oświadczenia kurii bydgoskiej i wrocławskiej ws. piątkowego wyroku sądu

7 lutego Sąd Okręgowy w Bydgoszczy zasądził 300 tys. zł odszkodowania dla ofiary byłego księdza Pawła K, skazanego za pedofilię. Odszkodowanie mają solidarnie wypłacić kurie: bydgoska i wrocławska.

7 lutego Sąd Okręgowy w Bydgoszczy zasądził 300 tys. zł zadośćuczynienia dla ofiary byłego księdza Pawła K., skazanego przez wrocławski sąd na siedem lat więzienia za wykorzystanie seksualne trzech małoletnich chłopców, dożywotni zakaz pracy z młodzieżą i nakaz leczenia zaburzeń preferencji seksualnych.

Archidiecezja wrocławska razem z diecezją bydgoską według wyroku sądu ma wspólnie wypłacić 300 tys. zł odszkodowania na rzecz ofiary. Wyrok nie jest prawomocny.

Kuria Diecezji Bydgoskiej oraz Wrocławska Kuria Metropolitalna wydały w związku z wyrokiem następujące oświadczenia:

Komunikat Kurii Diecezji Bydgoskiej odnośnie do wyroku sądowego z dnia 7 lutego 2020 r.

W nawiązaniu do komunikatu Kurii Archidiecezji Wrocławskiej, w sprawie wyroku sądowego, Kuria Diecezji Bydgoskiej oświadcza, że ksiądz Paweł K. przez cały czas pobytu na terenie Diecezji Bydgoskiej przebywał pod jurysdykcją Archidiecezji Wrocławskiej. Na podstawie wyroku sądowego nie można twierdzić, że Kuria Diecezji Bydgoskiej posiadała wiedzę na temat zachowania byłego księdza Pawła K., a wszystkie karalne akty pedofilskie popełnił w czasie, kiedy funkcjonował już poza Diecezja Bydgoską.

Mecenas Diecezji Bydgoskiej podejmie dalsze kroki ostatecznego wyjaśnienia sprawy.

Ks. Grzegorz Nowak Kanclerz Kurii Diecezji Bydgoskiej

Oświadczenie Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej

W związku z wyrokiem wydanym dziś przez Sąd Okręgowy w Bydgoszczy w sprawie, w której stroną była archidiecezja wrocławska oświadczam, że szanując wyrok niezawisłego sądu, po jego uprawomocnieniu się, zastosujemy się do treści orzeczenia. Po zapoznaniu się z jego pisemnym uzasadnieniem zostanie podjęta decyzja o ewentualnej apelacji.

Przypomnę, że po aresztowaniu Pawła K. w grudniu 2012 r. o sprawie została poinformowana właściwa kongregacja Stolicy Apostolskiej, nałożona kara suspensy, a następnie przed sądem duchownym rozpoczął się proces kanoniczny, zakończony wydaleniem ze stanu duchownego.

W międzyczasie kuria wrocławska w specjalnym oświadczeniu wyraziła ubolewanie w związku z zarzutami dotyczącymi duchownego, przepraszając ofiary oraz deklarując pomoc osobom poszkodowanym. Z pomocy tej przez pewien czas korzystał mężczyzna, który został skrzywdzony przez Pawła K. Przez dłuższy czas archidiecezja wrocławska zwracała koszty poniesione przez tego mężczyznę w związku z terapią. Zaproponowała także gotowość wypłacania stypendium, które umożliwiłoby dalsze leczenie. Ta propozycja została odrzucona.

Ks. dr Rafał Kowalski

rzecznik archidiecezji wrocławskiej